BAGAIMANA “TRENDS” MASTER Ph.D 2019

.

Tak ramai bangsa postgrad yang peduli “trends”. “Caknaism” terlalu rendah. Puncanya bangsa postgrad berada dalam dunia “sendirism”.

.

Mereka membina tembok besi tak masuk cahaya dan bunyi. Katanya 3 tahun duduk dalam tembok akhirnya mereput,meninggal dan mengilai sorang diri.

.

Siri kedua fB live 18 Jan 2019 saya bercakap mengenai “Trends master Ph.D 2019”. Banyak yang PM dan DM ucap terima kasih.

.

Kata mereka “Terbaik Dr… Tahniah, ilmu y sangat bermanfaat untuk dikongsikan bersama..”

.

Saya catatkan semula 3 trends Utama 2019. (Ada 7 Trend semuanya)

.

1.TREND MILIKI SIJIL Ph.D.

.

Ramai memiliki kesedaran belajar lebih tinggi. Laporan dari World Economic Forum. US menggraduatkan lebih 60k graduan Master Ph.D setiap tahun. Diikuti German, UK dan India. Saya amat yakin kesemua IPTA/S sedang terdesak melakukan hal yang sama.

.

Buat keputusan segera utk sambung Master Ph.D. Jika tidak bila berada di tahun 2030 anda akan menyesal. Walau telah membaca catatan ini.

.

“Ada Master Ph.D pun Jobless!”. Ini bab lain. Isu ni saya akan sentuh kemudian.

.

2. TREND HADIR PROGRAM MOTIVASI

.

Ya. Motivasi sedang tular dikalangan bangsa postgrad. Sifirnya mudah. Jika anak anda berusia 12 tahun calon UPSR. Sibuklah parent cari seminar motivasi. Katanya untukĀ  untuk bagi semangst berjuang! Sanggup bayar ratus ringgit even sehari program.

.

Abis tu mak dan ayah nak ambil sijil Ph.D tak perlu ker..?

.

Atau mungkin juga siapa nak buat seminar cenggitu ek..?

.

Ada yang sampai join seminar motivasi untuk usahawan untuk bangkitkan semangat habiskan Master Ph.D!

.

Tapi saya nak bagi tahu DrRoket dah buat 3 tahun dah since 2016.

.

Trend ini semakin menular dikalangan bangsa postgrad. Sebab impaknya. Ha dah daftar GEMPUR ke..? Bukan sekadar Motivasi.

.

 

3. PENGGUNAAN TEKNOLOGI SECARA MAKSIMA

.

Tidak ramai yang pergi library saat ini. Buktinya sila semak record keluar masuk library.

.

Pihak kepustawanan tak perlu marah. Pasai apa depa dah tak mai library no..?

.

Inilah kuasa teknologi. Atlasti. Maktabah Syamilah, Jawami’ Kalim, Sultan.net dll telah merubah aktiviti bangsa postgrad.

.

Mereka ke library hanya untuk menyemak kewujudan kitab sahaja.

.

Soalannya anda sudah kuasai tools seperti mendeley+atlas.ti, maktabah syamilah dll..?

.

Untuk apa? Mudahnya untuk mempercepatkan speed tesis anda ler!

 

Anda yang terlepas sila tonton di fb group Special Group “Dr Roket Network” ye. Tim akan approve.

 

#DrRoket

Leave a Reply