GAGAL

By December 21, 2016Tips Dr Roket

GAGAL SEMASA MEMBUAT PH.D ADALAH BIASA.

Tidak perlu malu untuk bagi tahu saya pernah gagal peringkat Ph.D.

Tetapi gagal semasa Ijazah pertama itu luar biasa.

Kita tidak perlu fikir sangat kenapa pelajar Ph.D ramai yang gagal kerana itu biasa. Sila lihat catatan difakulti dan sila baca laporan.

Namun apa yang patut difikirkan adalah bagaimana kita boleh membantu mereka untuk jadi “Luar Biasa”.

Ha? Luar Biasa?

Ya luar biasa maksudnya tidak gagal dalam Ph.D dan berjaya menyiapkan Tesis dalam tempoh luar biasa!!!

Dengan usia yang luar biasa.

InsyaAllah.

Ini diatara caranya:

Dalam satu kajian seawal tahun 1987 mendapati bahawa kegagalan pelajar menamatkan Ph.D dapat diatasi dengan beberapa cara:

1. Meningkatkan elemen seperti penyeliaan.
2. Pemilihan tajuk yang baik
3. faktor pemilihan pelajar dari peringkat awal.
Winfield (1987)

SEMINAR R.O.K.E.T 2.0. adalah jawapannya.

Kenapa kami masih buat lagi?

1.”Kajian terhadap 25 pelajar Ph.D yang gagal menamatkan pengajian hanya disebabkan oleh tesis.

Jack, Cubin, Porter dan Connoly (1983)

2. Tahukah anda purata masa yang diambil oleh calon untuk menamatkan pengajian diperingkat Master dan PhD adalah 4.5 tahun atau 54 bulan.
.
Lama tu der…!
.
Kalu dah ada orang nak kongsi teknik 3 bulan selesai tesis tak berminat ke?

Paling best ialah impak peserta yang lepas R.O.K.E.T 1.0.

Sampai ada yang kata :

“Jazakallahhu khairal jaza’ Dr. Dr dh mcm sv kami…”

Jadi kebaikan perlu disebarkan. Wajib dikongsi.

Apa yang anda akan pelajari dalam seminar Asas R.O.K.E.T Master Ph.D. 2.0.

1. 5 Formula Asas me “R.O.K.E.T.” kan pengajian anda!

Tau Formula ini baru jelas kenapa kita “slow” dan kenapa kita “laju”.

2. 7 Kekarutan Paling Tidak Berasas tentang Master dan Ph.D.

Tau “kekarutan” ini boleh buat keputusan mahu sambung belajar atau tidak. Ini amat sesuai untuk pelajar tahun akhir.

3. 7 Tiang Master dan Ph.D.

4. 9 Penyakit Pelajar Master Ph.D yang perlu dirawat segera.

Ramai calon Master Ph.D yang tak sedar dia berpenyakit. Sedar-sedar tak bergraduat.

5. 7 Kesalahan Yang Selalu dilakukan Pelajar Master Ph.D.

6. B.I.G kan Pengajian Anda.

7. Cara Berkomunikasi “All About Thesis”.

8. Teknik Berimaginasi “Graduation Day”.

9. 13 Mesin Pengimbas Tahap Kesihatan Pengajian anda.

10. 6 Teknik best dan Ringkas menghilangkan “kesakitan” semasa menulis tesis.

Banyak tak yang akan dikongsi???

Aduss banyak tu derr. Takut tak terbuat…

Itu semua adalah hasil pemerhatian, pengalaman dan “experiment” DrRoket sendiri selama 7 tahun.

Bila?

17 Disember 2016.

Masa 8.30 pg – 12.30 tgh hari.

Dimana?

Prima Sri Gombak.

Paling best kami nak “offer” sesi “coaching” sehingga anda “bergraduat”.

Ada lagi offer yang best tak?

Mesti la ada.

Yang hadir akan dapat

1. Workbook paling best workbook ni telah di”upgrade”
2. Ebook percuma “terbaru”
3. Webinar.

Sila daftar laju2 sebab tempat sangat terhad! Tak boleh ramai macam haritu dah (silap kami terima rayuan last minute)! So, jangan jadi last minute lagi sbb confirm kami x akan terima.

Jangan sampai merayu ye.

“Tolonglah Dr. Saya perlukan bantuan. Tesis tak gerak2 dua tahun dah ni. Tolong nak join…”

Siapa ekkk yang patut hadir?

1. Pelajar Tahun Akhir Ijazah pertama.
2. Usahawan yang mahu “gelar” Dr secara halal.
3. Staf kerajaan yang mahu sambung belajar sebab pengumuman Budget 2017.
4. Pelajar Master Phd yang dibelenggu “problem”.

Ok jumpa anda 17 Disember 2016.

Sila watsuupp Sis Niza di talian :
0133708597
0196241803
0133708597.

Sis Niza.

Leave a Reply