MENG”GUA”KAN DIRI NAK SIAPKAN TESIS??!PERLUKAH?

 

U.C. Berkeley mengeluarkan satu laporan berkenaan tahap emosi para pelajar siswazah “Master Ph.D”.

Kajian mendapati bahawa 95% daripada semua pelajar siswazah mempunyai perasaan “sedih” dan “derita” agak kritikal.

Sebanyak 67% pelajar berasa sangat tertekan pada satu-satu ketika dalam menyelesaikan pengajian atau tesis mereka.

Punca terbesar kepada situasi ini adalah mereka memaksa diri untuk masuk kedalam “lonely planet” atau “Planet kesunyian”. Istilah masuk “gua” juga sering digunakan oleh sebahagian calon.

Semakin mereka “mengGUAkan” diri tekanan akan menjadi lebih kuat

 

Apa tanda anda sedang mengGUAkan diri?

1.Memutuskan hubungan sosial dengan alasan mahu fokus pada tesis.

2. Kelibat tidak lagi kelihatan ditempat anda selalu dilihat.

3. Teman dan rakan sekitar sukar untuk menghubungi anda.

4. Kerap merasa sakit yang pelbagai.

5. Keinginan mahu “mengunyah” makanan yang tinggi.

6. Berat badan anda semakin bertambah.

7. Melarikan diri dari penyelia.

8. Tidak lagi kelihatan sebarang upload atau like di fB dll.

9. MengGUAkan diri macam dah lama. Tapi tesis macam tak bergerak.

Erk bila baca poin diatas “ehhh macam ada jer dekat aku!!!

Tak pe jangan mengaku. Teruskan insyaAllah anda mungkin bergraduat dalam tempoh 9 semester dari sekarang.

 

Jadi bagi yang sedar apa nak buat???

Kajian mendapati bantuan orang kedua adalah solusi.

Siapakah mereka?

Ia mungkin penyelia,coach Master Ph.D dan Mentor Master Ph.D.

Jadi carilah coach anda hari ini. Kebiasaanya coach yang berpengalaman dapat membantu anda.

Dr Roket

Guru Master Ph.D Strategist No.1 Malaysia

Leave a Reply