NUSYUZ MASA Ph.D

By January 5, 2017Master, Ph.D, Quotes

Diuji. Tapi bukan minta diuji. Dua keadaan yang amat berbeza.
.
Allah memberi ujian kepada siapa yang dikehendaki. Mungkin ia atas “asbab” mahu membuatkan kita berfikir semula.
.
Pastinya tanda sayangnya Allah pada kita. Itu pasti.
.
Mudah-mudahan “ujian” tersebut kaffarah buat kita.
.
Apa yang aku dah buat?
.
Allah ampunkan dosa aku? Mungkin pada suami aku.
.
Tidak terfikir begitu?
.
Ia mungkin tanda iman tercabut. Yang tinggal hanya Islam.
.
Sedikit pengalaman mengetahui kisah mereka terlambat sangat bergraduat masa Ph.D. membuatkan kita faham.
.
Bagaimana mereka yang terpilih kerana kelayakan akademik cemerlang boleh tak selesai Ph.D?
.
Mereka adalah pensyarah di IPTA terhebat dan terbaik di Malaysia.
.
Jika selesai pun seperti telur dihujung tanduk.
.
Kesimpulan dari puluhan kisah yang diketahui punca terbesarnya disebabkan oleh “nusyuz” masa belajar.
.
Ha nusyuz masa belajar??
.
Ape tu? ade ker?
.
Ya.
.
Pernah tak dengar kisah ada suami yang tidak redho sepenuh hati?
.
Bila si isteri nekad menyambung Ph.D.
.
Isteri meninggalkan suami menguruskan anak-anak dan rumah tangga.
.
Alasannya mudah.
.
Pn. Suami wajib faham “I perlu habiskan Ph.D. ini cita-cita i sejak kecil. Bila i bergelar Dr U jugak yang bangga!.
.
Ramai suami yang makan hati.
.
Suami tak kata apa pun. Dia ok jer bagi izin.
.
Memangla orang lelaki macam tu.
.
Kami jarang suarakan apa dalam hati. Tak perlu kot.
.
Cuma nun jauh disudut hati berkata.
.
Allah duhai isteri ko tak faham ker. Patutnya aku dulu yang sambung. Tapi. Tak pelah. “Ini situasi jika kedua pasangan perlukan Ph.D”.
.
Macam mana nak tahu suami tak berapa redho?
.
1. Dia tak beria sangat bila surat rasmi mendaftar diterima.

2. Dia jarang bertanya tentang status pengajian.

3. Watak dan gaya suami agak berubah. Isteri dapat rasa erk Pn. Suami macam lain jer??

4. Hari pendaftaran. Dia tak ikut sekali. Tiada kesungguhan untuk tahu.

5. Suami banyak mengalah.

6. Pn. Suami selalu bercakap dengan nada “perli”. Mama bz buat Ph.d.

7. Banyak urusan pengajian Pn. Suami tak ambil tahu. Tak pelah u pegi sendirilah. U kan calon Ph.D.
.
Kesemua diatas adalah kemungkinan dan tanda-tanda Pn. Suami tidak berkenan dengan pilihan yang anda buat.
.
Ingat suami jarang bercakap emosinya. Tapi kenapa dia macam ok?
.
Dia buat-buat ok sebab anda isteri masih berkeras. Anda yang keras hati dan pentingkan diri sendiri.
.
Jadi muhasabah buat semua isteri.
.
Sebelum menyambung pengajian diperingkat Master atau Ph.D.
.
Mohonlah restu suami sungguh-sungguh. Jangan main-main dalam redho suami.
.
Jika suami juga perlu menyambung pengajian beritahu kepadanya.
.
Tak pe abang buat dulu ye. Lepas abang saya pulak ok?
.
Poinnya beralah tak semesti kalah. Diakan suami.
.
Tak perlu kot berlumba dengan suami.
.
Pengalaman bertemu dengan isteri yang buat Ph.D setelah suami amat mengujakan.
.
Perjalanan Ph.D mereka amat baik. Mereka dianugerahkan pelbagai nikmat.
.
Contoh ada yang dimudahkan Allah dengan tidak perlu ambil subjek.
.
Dikurniakan penyelia yang amat-amat membantu.
.
Sehingga peringkat setiap chapter yang dihantar kepada penyelia telah dibetulkan oleh penyelia dari aspek isi kandungan, bahasa sehingga format!
.
Hasilnya selesai Ph.D dalam tempoh 6 bulan.
.
Mereka tetap meROKET!!! Sekalipun menyambung pengajian setelah suami selesai Ph.D.
.
Wahai para isteri caknalah dengan “izin” suami.
.
Jika suami izin sepenuh hati belajarlah. Pasti redho Allah bersama.
.
.
.
Bagi anda yang berminat menyertai Seminar R.O.K.E.T kami diseluruh Malaysia.

“Sabah-Pahang-Johor-Kedah. sila layari.
.
http://www.drroket.com/
.
http://www.drroket.com/
.
http://www.drroket.com/
.
Atau hubungi cik Liza ditalian:
.
0133708597
.
0133708597
.
0196241803
.
Tempat amat Terhad. Setakat hari ini Yuran kebijaksanaan masih kadar tahun lepas 2016. Iaitu RM100.00.
.
Jika lambat?
.
InsyaAllah yuran kebijaksanaan akan naik dan sedang diperhalusi bila-bila masa.
.
Bagi yang berminat menyertai sesi Coaching personal sila hubungi cik Liza di talian.
.
0133708597
.
0133708597
.
0196241803
.
Harga masih sama setakat hari ini. RM 100.00.
.
Atau terus daftar disini.
.
Daftar di link ini —> http://bit.ly/smprtour
.
Daftar di link ini —> http://bit.ly/smprtour
.

Daftar di link ini —> http://bit.ly/smprtour
.
Anda Belajar Kami Urus.
.
DrRoket.

Leave a Reply